Lluita contra el malbaratament: 3 iniciatives de la Cooperativa Progrés Garbí

Els herbívors del zoo de Barcelona, com aquest gosset de les praderies, són alimentats amb els vegetals conreats pels pagesos de la Cooperativa Progrés Garbí.

Dia Internacional de conscienciació sobre la pèrdua i desaprofitament d’aliments

Fa sis mesos que els herbívors del zoo de Barcelona són alimentats amb hortalisses de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. Això és així des que la Cooperativa Progrés Garbí de Malgrat de Mar va guanyar el concurs públic que els va convertir en proveïdors del zoològic.

Aquest conveni permet “donar sortida a produccions que tindrien més dificultat en el canal comercial habitual, però que són perfectament bones i saludables” explica Xavier Castells, gerent de la Cooperativa. Es tracta de donar una oportunitat comercial a aquells productes “imperfectes”, que no compleixen amb les exigències dels compradors usuals: peces massa grans o petites o d’aparença més “lletja” i irregular.

Actualment, la Cooperativa de Malgrat de Mar proveeix, setmanalment, deu tones d’hortalisses al zoo de Barcelona, de diferents varietats segons la disponibilitat i les exigències de les dietes dels diferents animals.

D’altra manera uns 500 quilograms de diversos productes són donats a Càritas cada setmana per part de la mateixa cooperativa, en funció dels excedents de producció que hi hagi hagut. D’aquesta manera, s’evita el desaprofitament de grans quantitats d’aliment que possiblement no haguessin arribat a les nostres taules a través del circuit convencional a causa d’una manca de demanda prou elevada.

A l’aposta contra el malbaratament alimentari s’hi sumen propostes com les d’Espigoladors i Càritas. Foto: Espigoladors

La participació en els programes d’Espigoladors és també cada vegada més habituals entre els pagesos. Tot i que Progrés Garbí no té cap mena d’acord a nivell de cooperativa, sí que incentiva l’aproximació a aquest tipus d’iniciatives, de nou, per evitar que es perdi la mínima quantitat d’aliment consumible possible.

En el Dia Internacional de conscienciació sobre la pèrdua i desaprofitament d’aliments, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera reivindica totes aquelles iniciatives que lluitin contra el malbaratament alimentari i caminin cap a un model més sostenible del sector agrari.

COMPARTIR