La producció de mel a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Mel de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera
Mel de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera

Descobrim els detalls i reptes de la producció de mel a la Baixa Tordera, on la diversitat de flora i el respecte pel benestar de les abelles són fonamentals.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera és el lloc de producció d’una mel especial, rica en matisos gràcies a la diversitat de plantes que floreixen simultàniament en aquesta zona. Segons Marc Bigas, apicultor de la zona, aquí es produeix mel de flors, ja que no hi ha grans floracions d’una única espècie. Aquesta varietat confereix a la mel un gust suau i agradable, un color clar i una ràpida cristal·lització, característiques úniques que la diferencien d’altres mels.

La gestió de les abelles varia segons l’estació. Durant la primavera, les abelles es mantenen a Tordera per treballar en la reproducció, renovació de cera i recol·lecció de mel, que s’extreu al maig. A principis de juny, es desplacen cap al Ripollès per aprofitar les floracions de juliol, com la del til·ler i altres plantes de prats. Després de l’estiu, les abelles tornen a Tordera per passar-hi l’hivern, adaptant-se així a les condicions de cada lloc i temporada.

Per Bigas, l’apicultura és una activitat naturalment sostenible que contribueix a la pol·linització dels ecosistemes. La mel produïda a la Baixa Tordera es ven principalment al consumidor local, mantenint una producció limitada que respecta el benestar de les abelles. A diferència d’altres pràctiques, els abellars no es sobrecarreguen, assegurant que les abelles treballin sense estrès ni pressió.

El sector apícola viu una situació crítica. Segons explica Bigas, factors com la presència de la vespa asiàtica, la resistència de la Varroa als tractaments, el canvi climàtic, i la competència deslleial de mels adulterades estan posant en perill la viabilitat de l’apicultura. Aquestes problemàtiques fan que la venda de mel a un preu just sigui cada cop més difícil.

Davant d’aquesta realitat, Bigas destaca la importància de comprar mel local i de confiança. En el seu cas, l’apicultura no és la seva activitat principal, ja que actualment no seria viable econòmicament, però la passió per les abelles i la seva protecció el motiven a continuar. Els seus clients valoren la dedicació que hi ha darrere de cada pot de mel i entenen el paper essencial de les abelles en la conservació del medi ambient.

COMPARTIR