Cuina d’estiu de temporada: Bacoreta de Blanes amb escabetx de verdures

Bacoreta de Blanes
Bacoreta de Blanes

Un escabetx de temporada que et resol qualsevol àpat i es conserva dies a la nevera. La Júlia i la Montse de kilometre0.cat ens expliquen com preparar aquest plat saborós, versàtil i ideal per a l’estiu.

Quan trobem bacoreta de Blanes ben fresca al mercat i les verdures d’estiu són al seu millor moment, és l’ocasió perfecta per preparar un escabetx com els d’abans. Un plat tradicional, senzill i ple de sabor que ens pot salvar un dinar o un sopar improvisat. El millor? Es conserva uns dies a la nevera i encara guanya amb el temps!

La recepta que ens comparteixen la Júlia i la Montse, del blog kilometre0.cat, és una adaptació del clàssic sorell en escabetx amb albergínia, feta amb bacoreta i amb les verdures més bones de la temporada: pebrot, ceba i albergínia. I si tens un bon pa amb tomàquet, ja tens un àpat rodó.

Ingredients per a 6 persones

  • 1 kg de bacoreta neta i filetejada
  • 500 ml d’oli d’oliva verge extra
  • 180 ml de vinagre de vi blanc
  • 4 grans d’all (amb pell)
  • Unes branques de farigola, romaní i 2 fulles de llorer
  • 1 cullerada de pebre negre en gra
  • 1 cullerada de pebre vermell dolç
  • 1 ceba
  • 1 pebrot verd
  • 1 pebrot vermell
  • 1 albergínia
  • Sal

Preparació

  1. Preparar l’escabetx:
    Escalfem l’oli amb l’all, les herbes i els grans de pebre. Quan comencin a fregir-se, afegim el pebre vermell dolç, remenem ràpidament i retirem del foc per evitar que es cremi. Afegim el vinagre i ho tornem a posar al foc uns instants per evaporar-lo lleugerament.
  2. Coure el peix:
    Afegim els filets de bacoreta a la cassola amb l’escabetx, a foc baix, durant 5 minuts. Apaguem el foc i tapem. L’escalfor residual acabarà la cocció. El peix ha de quedar ben cobert per l’escabetx.
  3. Afegir les verdures:
    Tallem la ceba en juliana i els pebrots a tires. Els coem en una paella amb un raig d’oli i sal fins que quedin tendres però no massa cuits. L’albergínia es talla, es sala, s’enfarina i es fregeix fins que sigui rossa. Un cop escorreguda, l’afegim al plat.
  4. Deixar reposar i servir:
    Les verdures s’afegiran al gust de l’escabetx i el conjunt és especialment deliciós servit tebi.

Aquest escabetx també es pot fer amb altres peixos com el verat, la tonyina, el bonítol o la melva. A l’hivern, es pot substituir l’albergínia per carxofa.

És una d’aquelles receptes que guanyen amb el temps i que, gràcies a la seva conservació, ens permet gaudir de la cuina tradicional amb menys presses.

Un escabetx de temporada que pot convertir-se en un imprescindible a la teva cuina d’estiu. I si vols descobrir més receptes com aquesta, no deixis de visitar el blog de kilometre0.cat.

COMPARTIR