Un escabetx de temporada que et resol qualsevol àpat i es conserva dies a la nevera. La Júlia i la Montse de kilometre0.cat ens expliquen com preparar aquest plat saborós, versàtil i ideal per a l’estiu.
Quan trobem bacoreta de Blanes ben fresca al mercat i les verdures d’estiu són al seu millor moment, és l’ocasió perfecta per preparar un escabetx com els d’abans. Un plat tradicional, senzill i ple de sabor que ens pot salvar un dinar o un sopar improvisat. El millor? Es conserva uns dies a la nevera i encara guanya amb el temps!
La recepta que ens comparteixen la Júlia i la Montse, del blog kilometre0.cat, és una adaptació del clàssic sorell en escabetx amb albergínia, feta amb bacoreta i amb les verdures més bones de la temporada: pebrot, ceba i albergínia. I si tens un bon pa amb tomàquet, ja tens un àpat rodó.
Ingredients per a 6 persones
- 1 kg de bacoreta neta i filetejada
- 500 ml d’oli d’oliva verge extra
- 180 ml de vinagre de vi blanc
- 4 grans d’all (amb pell)
- Unes branques de farigola, romaní i 2 fulles de llorer
- 1 cullerada de pebre negre en gra
- 1 cullerada de pebre vermell dolç
- 1 ceba
- 1 pebrot verd
- 1 pebrot vermell
- 1 albergínia
- Sal
Preparació
- Preparar l’escabetx:
Escalfem l’oli amb l’all, les herbes i els grans de pebre. Quan comencin a fregir-se, afegim el pebre vermell dolç, remenem ràpidament i retirem del foc per evitar que es cremi. Afegim el vinagre i ho tornem a posar al foc uns instants per evaporar-lo lleugerament. - Coure el peix:
Afegim els filets de bacoreta a la cassola amb l’escabetx, a foc baix, durant 5 minuts. Apaguem el foc i tapem. L’escalfor residual acabarà la cocció. El peix ha de quedar ben cobert per l’escabetx. - Afegir les verdures:
Tallem la ceba en juliana i els pebrots a tires. Els coem en una paella amb un raig d’oli i sal fins que quedin tendres però no massa cuits. L’albergínia es talla, es sala, s’enfarina i es fregeix fins que sigui rossa. Un cop escorreguda, l’afegim al plat. - Deixar reposar i servir:
Les verdures s’afegiran al gust de l’escabetx i el conjunt és especialment deliciós servit tebi.
Aquest escabetx també es pot fer amb altres peixos com el verat, la tonyina, el bonítol o la melva. A l’hivern, es pot substituir l’albergínia per carxofa.
És una d’aquelles receptes que guanyen amb el temps i que, gràcies a la seva conservació, ens permet gaudir de la cuina tradicional amb menys presses.
Un escabetx de temporada que pot convertir-se en un imprescindible a la teva cuina d’estiu. I si vols descobrir més receptes com aquesta, no deixis de visitar el blog de kilometre0.cat.