El canvi climàtic ens està portant cap a estius més llargs i on hi ha més dies seguits de molta calor, i són més evidents els efectes del canvi climàtic en l’agricultura, especialment en zones com la Baixa Tordera, on la pagesia viu de prop els canvis en el calendari i el comportament dels conreus.
Per entendre millor com afecten les altes temperatures als cultius d’estiu i quines estratègies s’estan adoptant per fer-hi front, hem parlat amb en Jordi Ariño, responsable tècnic de la Federació d’ADV Selmar.
Quin efecte té l’increment de la temperatura en els conreus d’estiu de la Baixa Tordera? Quins són els més afectats a nivell de rendiment, fisiopaties, …?
En general els cultius d’estiu es veuen afectats per la calor. Per exemple, la mongeta verda pateix una caiguda molt gran de la flor i disminueix molt el seu rendiment. Altres cultius com la maduixa o l’albergínia o cultius que necessiten un bon quallat del fruit, es veuen molt afectats per augments sobtats de la temperatura. També aquest increment de temperatures afavoreix la proliferació d’algunes plagues que provoquen grans afectacions.
Quin impacte té la calor en l’ecosistema agrari? Com afecta a les plagues, malalties, als enemics naturals?
Aquesta és una pregunta de difícil resposta que inclou molts conceptes. L’ecosistema agrari és molt complex en totes les seves relacions i seria difícil donar una resposta vàlida per aquesta qüestió.
Les nits d’estiu no són tan fresques. Té algun efecte això a l’horta?
Dependrà del cultiu. En aquells cultius que siguin més sensibles, com per exemple la maduixa, caldrà buscar aquells espais geogràfics (o bé per altitud o bé per latitud) que disminueixin aquest problema presentant una diferència major entre les temperatures diürnes i nocturnes.
L’estiu s’allarga cada cop més. Com afecta això als conreus d’horta?
El fet que s’allargui més el període de calor farà que es puguin aguantar més els cultius d’estiu. Molts d’aquests cultius s’acaben perquè el fred arriba i para el creixement, però si canvia tant la temperatura, els cultius s’allargaran més. S’hauran de mirar també les varietats que es fan servir i comprovar que estiguin adaptades a aquests increments de temperatura perllongats.
Com s’estan adaptant els pagesos a la calor? Hi ha canvis de maneig rellevants a nivell de rotacions de conreu, maneig del reg, o d’altres?
Amb l’augment de les temperatures caldrà pensar molt en evitar els cops de calor sobre els cultius ja que poden generar uns danys considerables. Una estratègia serà formar estructures sempre sobre els cultius per fer ombreig. Segurament si les calors són més fortes farà que s’incrementin les necessitats hídriques dels cultius i per tant caldrà augmentar les dosis i freqüències de reg. Això també impactarà en el consum d’aigua dels pous, la sequera i la problemàtica lligada a la salinització d’aquests.
Les paraules d’en Jordi Ariño posen en relleu una realitat cada cop més present: el canvi climàtic no és una amenaça llunyana, sinó un repte actual que ja està condicionant el dia a dia de la pagesia. Les altes temperatures, les nits cada vegada menys fresques i la proliferació de plagues afecten directament el rendiment i la viabilitat dels cultius. Davant d’aquest escenari, els pagesos i pageses de la Baixa Tordera no es queden de braços plegats. Adaptacions com l’ús d’estructures d’ombreig, l’ajust del reg o la selecció de varietats més resistents són passos concrets cap a una agricultura més resilient i sostenible.