Parlem amb Abel Unió de Can Saleta sobre les varietats de carabassa, els reptes del seu cultiu i la seva importància a la dieta mediterrània.
A la Baixa Tordera, la temporada de carabassa és un moment destacat per a l’agricultura local, amb diverses varietats cultivades per productors com Can Saleta. Segons ens explica Abel Unió, tot i que la carabassa del violí o cacauet és la més popular, també conreen altres varietats com la de fer sopa o la de cabell d’àngel. A més, cultiven la carabassa de Santiago, que utilitzen per a crear artesania. A la imatge adjunta, es poden veure exemplars de carabasses del violí i de Santiago, aquestes últimes ja preparades com a cantimplores artesanals.
El cultiu de la carabassa, explica Unió, no és complicat, però requereix certes condicions. La plantació es realitza a l’abril, un cop passat el risc de glaçades. A Can Saleta, planten una mica més tard que a la costa, ja que, al trobar-se endinsats al Montnegre, les temperatures són més fredes i el risc de gelades és major. La carabassa necessita un bon nivell de sol, aigua i un terra ric en nitrogen, a més d’elements com fòsfor i potassi. Per preparar els camps, a Can Saleta eviten l’encoixinat i prefereixen treballar la terra de forma superficial per controlar les males herbes. També apliquen fems de vaca per aportar el nitrogen necessari perquè les plantes creixin saludables i amb unes arrels profundes.
Pel que fa als reptes del cultiu, Unió explica que la carabassa no és una excepció dins del sector agrícola enfront dels efectes del canvi climàtic. Les temperatures elevades en moments crítics del cultiu poden afectar la producció, reduint-ne la qualitat i el rendiment. A més, en èpoques de sequera, la carabassa és un cultiu exigent en aigua, un recurs que, si escasseja, pot posar en risc la collita. A nivell cultural, Unió també observa que, malgrat que la carabassa forma part de la dieta mediterrània, aquesta tradició es va perdent entre les noves generacions.
La carabassa ofereix múltiples possibilitats culinàries. Des d’una crema de carabassa tradicional fins a plats més creatius com rodanxes de carabassa amb bacó i roquefort al forn, amb una mica d’imaginació, aquest producte local pot enriquir una gran varietat de receptes, aportant sabor i salut a la cuina.