Una eina d’economia circular amb potencial per tancar el cicle de nutrients i reduir residus agrícoles al territori
Per al sector agrícola, la generació de compost a partir de subproductes agraris i fracció orgànica de residus municipals (FORM) pot oferir avantatges significatius. A més de reduir costos associats al tractament dels residus, els pagesos podrien beneficiar-se de l’economia d’escala que suposaria una instal·lació compartida de compostatge. Això els permetria disposar d’un adob de qualitat, adequat per a la fertilització dels camps dedicats a l’horta i altres conreus.
Des del punt de vista dels ajuntaments, la principal aportació d’un projecte d’aquest tipus seria de caire pedagògic i ambiental, vinculat a l’educació per a la sostenibilitat i la gestió responsable dels residus orgànics.
Tot i les seves virtuts, la implantació d’instal·lacions de compostatge al territori no està exempta de reptes. Un dels principals esculls és l’encaix amb la planificació territorial actual en matèria de residus, especialment al Maresme i el Vallès Oriental, zones amb una gestió ja fortament estructurada. A això s’hi suma la dificultat de trobar parcel·les adequades per instal·lar aquests equipaments, que han de complir una sèrie de condicionants tècnics i socials.
Malgrat aquests desafiaments, el compostatge continua sent una via prometedora per tancar el cicle dels nutrients, donar sortida als subproductes agrícoles i avançar cap a un model agrari més resilient, eficient i compromès amb el territori. Explorar vies de col·laboració entre productors, administracions i agents tècnics podria ser clau per aprofitar tot el seu potencial a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.