La fundació Espigoladors: Una lluita per l’aprofitament alimentari, una oportunitat per la pagesia i un empoderament per a les persones amb risc d’exclusió social.
La Fundació Espigoladors va néixer el 2014 amb la finalitat de combatre el malbaratament alimentari. Actualment, esdevé una entitat social que recupera l’activitat dels camps de conreu, lluitant contra les pèrdues alimentàries i garantint el dret a l’alimentació. A la vegada, empoderen a les persones en risc d’exclusió social fent que treballin en les labors d’espigolar o en el seu obrador. Sota la marca “Es Imperfect”, han creat un obrador amb uns 25 treballadors, on es transformen les pèrdues alimentàries en productes. La resta d’aliments es porten a entitats socials o a bancs d’aliments per evitar el seu malbaratament.
Però en què consisteix espigolar? Espigolar implica collir els fruits que queden als camps després de la collita general. Amb una xarxa de 3000 voluntaris (tothom s’hi pot apuntar), es realitzen espigolades a l’Espai Agrari Baixa Tordera i altres localitats. La jornada inclou 3 hores d’espigolada amb una parada entremig, convertint-se en una activitat tant física com social.
La Fundació Espigoladors no només és una dinàmica d’espigolada, sinó que també fa una tasca de sensibilització i educació. A través de tallers, xerrades i àrees de recerca, sensibilitzen la societat sobre les pèrdues alimentàries al camp, i el malbaratament alimentari. Segons la fundació s’ha estimat que es perd un terç dels aliments que es produeixen.
La tasca d’Espigoladors també destaca el valor de la pagesia, promovent el consum de productes de KM0 i fent canvis pedagògics per fomentar la cultura d’aprofitament. Col·laborant amb productors de les cooperatives, Espigoladors ha establert una relació amb 10 productors recurrents a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.
Productors com Antonio Pla i l’Esther d’Hortalisses Pi destaquen l’excel·lent tasca d’Espigoladors, aprofitant els excedents que no es poden vendre per motius estètics o de mida.
Antonio Pla- Productor de Palafolls:
“És una tasca excel·lent, ja que amb les espigolades se n’aprofita gent del que queda al camp i que, en la majoria d’ocasions, no es pot vendre per mida o per aspecte, no perquè estigui fet malbé. Abans tot això es llançava”.
Esther-Hortalisses Pi:
“Fins que van aparèixer els espigoladors nosaltres fèiem la donació dels excedents a Càritas Malgrat i Càritas Santa Susanna. Ho seguim fent, però quan tenim un excedent molt gran truquem a la Fundació Espigoladors perquè ho vinguin a recollir”.
Els voluntaris que han realitzat espigolades com Montserrat Montià i Carme Vaquer destaquen la satisfacció d’aportar a la comunitat, evitant el malbaratament alimentari i aprenent sobre l’entorn natural.
Montserrat Montià – Premià de Mar – Voluntària:
“Una activitat en plena natura, envoltada de gent fabulosa, col·laborant a portar aliments a qui més ho necessita, evitant així el malbaratament alimentari i aprenent moltíssim sobre el camp. És molt gratificant!”
Carme Vaquer – Lloret de Mar – Voluntària:
“Em sap greu que es llenci menjar i espigolar resol una part del problema.”
La fundació espigoladors és una oportunitat per la Pagesia però també una acció social. L’Entitat, els productors i els voluntaris, creen una cadena solidària per combatre el malbaratament, promoure la pagesia i la importància del producte de KM0.