La mongeta del ganxet: un llegum únic i autòcton de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona

La mongeta del ganxet és una varietat autòctona del Maresme i la Selva que es caracteritza per la seva forma arronyonada amb forma de ganxo. El cultiu d’aquest aliment amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) el trobem a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT), sobretot a la zona de Palafolls i Malgrat de Mar, on el clima és ideal pel bon creixement d’aquest llegum. Enguany s’han destinat 55 hectàrees al cultiu d’aquesta varietat i s’ha recollit un total de 108.000 quilos. Avui descobrim més curiositats i beneficis de la mongeta del ganxet de la mà de Roser Torrent, pagesa de Palafolls.

Característiques d’una bona mongeta del ganxet

Les mongetes del ganxet són blanques, de mida mitjana, brillants i amb forma de ganxo. Contenen una elevada proporció de proteïnes i pocs midons, i la seva textura és fina i melosa. Segons Roser Torrent, pagesa de Palafolls i una de les principals productores d’aquest tipus de mongeta, “l’únic problema que podem tenir amb la mongeta del ganxet és el canvi de color, que a vegades es produeix a conseqüència de les pluges seguides en el moment de la recol·lecció”. Quan plou tant, la mongeta perd el seu color i en comptes de ser blanca queda d’un color torrat, però això no influeix a l’hora de menjar-la. 

El cultiu de la mongeta del ganxet

Les llavors de la mongeta del ganxet se sembren al juliol, quan les temperatures són altes, i es cullen a mitjan novembre o principis de desembre, durant els dies menys humits. Un cop comença a créixer, es claven canyes perquè la planta s’hi pugui anar enfilant i més tard, quan s’assequen, es baten a mà o a màquina i s’envasen per a la seva posterior venda. “És un procés laboriós que requereix molta dedicació” ens comenta Roser Torrent.

Aquest any la flor ha quallat bé i les temperatures no han afectat la naixença, com ha passat en altres ocasions. “Nosaltres tenim un rec per aspersió i el que fem és regar amb cinta. D’aquesta manera, l’aigua va directament a la grana, la qual cosa afavoreix al naixement de la planta. Amb la calor, regar per terra va millor que regar per dalt”, explica Torrent. 

Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona

La plaga principal d’aquest tipus de plantacions és l’eruga, un insecte que pot arribar a malmetre tant les fulles i els seus nervis com la flor, els fruits i els brots joves. Aquest any, però, no ha estat un problema rellevant, segons afirma Roser Torrent: “si fa molta calor, la tendència és que l’eruga aparegui amb més freqüència. En canvi, quan les temperatures són més baixes, no n’hi ha tanta. Per sort, aquest any l’eruga no ha estat el tema més conflictiu”. Les pluges i les ventades també són un dels aspectes més polèmics, ja que afecten el moment de recol·lecció. “Enguany no hem tingut dificultats a l’hora de batre. Sí que vam haver de parar dos dies després de començar perquè va començar a ploure i a fer molta ventada, i quan el fesol està sec el vent el tira a terra. Tanmateix, hem pogut batre bé”, es congratula Torrent.

Cost de producció de la mongeta del ganxet

Molta gent titlla de car aquest aliment, però el seu preu més elevat en comparació a la resta de llegums és causat per tota la feina que hi ha darrere. Segons ens explica Roser Torrent, “aquest cultiu requereix la dedicació de moltes hores: hi ha el moment de sembrar-la; la clavada de canyes quan comença a néixer; el moment de batre, que has de tenir una màquina per fer-ho i dues persones com a mínim… És un procés molt laboriós i això repercuteix en el preu final de la mongeta del ganxet”.

Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona
Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona
Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona

Beneficis de cultivar mongeta del ganxet a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Aquest aliment és autòcton de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i s’hi cultiva des de fa molts anys. “Els meus pares i avis ja en conreaven, així i tot amb menys quantitat, és clar, perquè abans es feia amb forques i ara tenim la gran sort de poder-ho fer amb màquines”, declara Torrent, i afegeix que el clima de la zona de la Baixa Tordera afavoreix el creixement d’aquest cultiu: “aquí tenim un clima molt bo, és ideal per conrear la mongeta del ganxet”.

Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona

El futur de la mongeta del ganxet a la zona de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

La tècnica de batre és el mètode que s’ha emprat tradicionalment per fer sortir el gra de la tavella dels llegums. Gràcies a la tecnificació, l’obtenció de les mongetes ja no és tan manual com fa uns anys, tanmateix tenir una bona màquina no garanteix una bona collita, es necessita que no hi hagi vent, que el temps no sigui humit… Actualment, el relleu agrari és un dels problemes principals que afronta el sector de l’agricultura. Garantir-lo és precisament un dels reptes de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. 

Vídeo: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona

Conservació de la mongeta del ganxet

Si es compra mongeta del ganxet, es recomana conservar-la a la nevera. “Tot el que és llegum, si pots tenir-ho en un lloc fresc, sempre aguanta més”, comenta Torrent. Avui dia amb l’escalfor de les calefaccions la mongeta es fa malbé. Si es conserva en un lloc on fa calor, al cap de mig any la mongeta comença a foradar i poden sortir uns cuquets petits. 

Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona

Com cuinar la mongeta del ganxet

Amb aquest tipus de fesol s’elabora bona part dels plats de cuina catalana tradicionals, com ara el famós empedrat, les mongetes amb botifarra, la costella de porc amb mongetes o guisats tradicionals, com l’olla barrejada i l’olla verda. Antigament, els pagesos, després d’una jornada de treball forta, menjaven un bon plat de mongetes del ganxet per recuperar les forces. Les bullien i hi afegien un rajolí d’oli. 

Altres fesols de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Aquest no és l’únic llegum que es cultiva als camps de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. Aquí també s’hi pot trobar fesol sastre (2 hectàrees cultivades), fesols menuts (10 hectàrees) i genoll de crist (2,5 hectàrees), dels quals s’han recollit 4.000, 11.500 i 6.000 quilos respectivament durant el 2021. En tot cas, com diu Torrent, “la mongeta del ganxet és la reina dels fesols”.

Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona

COMPARTIR