Les bràssiques: una paleta de colors i sabors a l’EABT

En Miquel Riera, collint cols de Brussel·les a la seva horta ecològica a Palafolls. Foto: Horta Pla de Munt
En Miquel Riera, collint cols de Brussel·les a la seva horta ecològica a Palafolls. Foto: Horta Pla de Munt

Bràssiques: riques en vitamines del grup B, C, E i K

El gènere Brassica és un dels més importants per a l’agricultura d’horta de l’Espai Agrari Baixa Tordera i engloba les espècies que habitualment classifiquem com a “cols”. Es tracta de plantes herbàcies anuals (tot i que algunes poden ser bianuals) natives del clima Mediterrani i les regions temperades d’Àsia, de les quals en són comestibles diferents parts, com poden ser les fulles, les flors, les tiges, les arrels o les llavors, en funció de la subespècie de la qual parlem.

Aquestes hortalisses són molt diferents entre elles pel que fa a l’aspecte físic i els seus gustos, però comparteixen 3 punts en comú pel que fa als seus interessants valors nutricionals:

  1. Són riques en vitamines del grup B (especialment àcid fòlic), vitamina C, E i K, així com potassi, calci i magnesi.
  2. L’aportació de greixos, hidrats de carboni i proteïnes molt reduït, fet que la major part de la seva composició és aigua.
  3. Tenen un gran efecte saciant gràcies al seu alt contingut en fibra.

A l’Espai Agrari Baixa Tordera es conrea una gran varietat de bràssiques, entre elles, algunes de les més comunes són la col, la col paperina, la coliflor (o bròquil blanc), el romanesco, la col verda (o kale), la col de Brussel·les, el bròcoli, el bròquil, la coliflor violeta, la coliflor groga, el broccolini (o bimi), la col llombarda.

Una col paperina de conreu ecològic. Foto: Horta Pla de Munt
Una col paperina de conreu ecològic. Foto: Horta Pla de Munt

Com triar les bràssiques al mercat?

Mirarem de triar sempre els exemplars més durs, cruixents i compactes que no desprenguin una olor massa forta.

Com emmagatzemar les bràssiques a casa?

Podem guardar-les a la nevera dins una bossa de plàstic perforada. També podem congelar-les.

Com cuinar les bràssiques?

Les bràssiques tenen una infinitat d’opcions culinàries i podem tractar-les de diferents maneres. En cas de bullir-les, és preferible fer-ho durant el menor temps possible per evitar la pèrdua de vitamines, la major part de les quals són hidrosolubles; una bona opció també és la cocció al vapor.

Si cuinem bràssiques congelades, ho podem fer directament, o després de descongelar-les fora del refrigerador durant una estona (però no al microones).

COMPARTIR