Txell Rubio, cuinera saludable, ens explica com tractar els ingredients més nutritius de la tardor
Quan l’estiu acaba i comencen a baixar les temperatures, preparem el cos per a l’hivern que vindrà: triem les mantes de sota el llit, baixem els abrics de l’entresolat i polim les botes per estar preparats. Però, sabem preparar el nostre cos per dins?
Durant els mesos més freds, els nostres sistemes hauran d’afrontar canvis atmosfèrics importants, davant els quals, hauran de poder mantenir la temperatura corporal, l’energia i la capacitat defensiva envers diferents agents patògens. “La natura ens proporciona el que necessitem”, afirma Txell Rubio, cuinera saludable i responsable del projecte Som Com Som; si a l’estiu vam observar hortalisses amb alts continguts d’aigua, els productes d’aquesta temporada, com la carabassa, els espinacs o el moniato, contenen nutrients com les vitamines A i C, magnesi, calci, zinc o coure que, precisament, són estimulants del sistema immunitari.
Rubio ens parla del moniato, la carabassa i la pastanaga, tres productes ataronjats gràcies a l’alt contingut en beta carotens, als quals se’ls atribueixen propietats antiinflamatòries, a més d’incloure quantitats molt rellevants de vitamines del grup B, C i E. De cara a Tots Sants, la cuinera ens proposa fer servir carabassa o moniato, junt amb ametlles, per a la base dels panellets, que en ser més dolços, necessiten menys sucre que la patata.
La verema de setembre ens ha portat la collita de raïm, sobre el qual, Txell Rubio explica que és un aliment “ric en resveratrol i fitonutrients, amb propietats antioxidants, cardioprotectores i diürètiques”. I, recorda, que no només podem menjar-lo en plats freds o dolços: “el raïm combina perfectament amb el formatge, amb paté de cigrons, amb pollastre o amb verat… així doncs, raïm cuit o cru als nostres àpats de tardor!”.
Per últim, els bolets, un dels productes més esperats de la tardor, tenen molts nutrients, proteïnes vegetals i vitamines. Rubio ens aconsella una bona opció per als primers mesos de tardor: les amanides tèbies amb moniato, bolets i formatge de cabra, tot combinant alguns dels productes més típics i nutritius de la tardor, als quals hi podem afegir una mica de pollastre, ous o calamars si volem incrementar-ne el valor proteic.
Pel que fa al tractament culinari que se n’ha de fer de tots aquests ingredients, la cuinera ens recorda també que les coccions curtes permeten a les verdures i hortalisses conservar millor els nutrients que acabarem consumint i assimilant nosaltres i ens recomana cuines al vapor, saltejats, planxes i papillotes al forn.
Sigui l’època de l’any que sigui, “una dieta saludable implica menjar equilibradament, productes de temporada i de proximitat”, diu Txell Rubio, i afegeix: “ser respectuós amb els aliments que mengem”.