Bròquil: producte de temporada i una delícia nutritiva

Saber coure un bròquil correctament ens permetrà gaudir del seu gust i de totes les seves propietats nutritives. Foto: Espai Agrari de la Baixa Tordera

El bròquil és un excel·lent producte gastronòmic i una de les hortalisses més riques en nutrients

El bròquil és una de les hortalisses més nutritives i riques en vitamines i minerals, i tot just en comença la temporada de collita a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.

El bròquil és un conreu Mediterrani, segurament sorgit de l’encreuament genètic accidental o buscat de dues altres plantes de la família Brassica (a la qual pertany el bròquil, però també la coliflor, les cols de Brussel·les, la col o la col verda) a la península Itàlica durant el segle VI a.C. D’aquesta manera, haurien sigut els romans qui haguessin inventat aquest producte tan comú a la nostra gastronomia.

Aquesta verdura se sol sembrar primer en viver durant la primavera, per ser trasplantada a l’estiu. Es tracta d’un producte que no suporta bé les altes temperatures i creix més sa quan es troba entre els 18 i els 23 graus; és per això que la seva collita es fa a la tardor i de manera manual, perquè una màquina en trencaria la flor. Actualment, Espanya és el quart productor mundial d’aquesta hortalissa, amb unes collites d’entre 500 mil i 700 mil tones anuals.

No només es tracta d’un ingredient excel·lent a nivell gastronòmic, sinó que també és molt sa per al nostre organisme. Una ració de 200 grams de bròquil cobreix quatre vegades les necessitats diàries de vitamina C d’un adult, dos terços de la demanda de vitamina A i satisfà per complet el requisit d’àcid fòlic (vitamina B9). A més, és una font notable de calci, potassi, fòsfor, ferro i vitamines B1, B2 i B6, alhora que aporta dosis rellevants de iode, zinc, coure i manganès. És també una de les verdures més riques en fibra.

El bròquil no és de les verdures més fràgils, però és interessant saber-lo coure correctament per evitar que es perdin les seves propietats nutritives. L’enzim del mateix producte que ens permet assimilar tots aquests nutrients és hidrosoluble i sensible a la calor, de manera que bullir aquesta hortalissa durant 10 minuts podria reduir la nostra ingesta de minerals i vitamines a la meitat.

Així doncs, cal recordar que és una verdura de ràpida cocció i que és recomanable preparar-lo al vapor durant uns 5 o 7 minuts o consumir-lo en cru, de manera que podrem gaudir del seu gust alhora que ens aportarà el valor nutricional que el nostre cos necessita.

Finalment, cal també tenir en compte que el bròquil s’ha de consumir en verd. Que comenci a groguejar és un indicatiu que aquelles parts estan perdent hidratació, començant a morir, de manera que també estan perdent el seu valor nutritiu.

COMPARTIR