L’IRTA farà un estudi per a avançar cap a una producció d’aliments 0 emissions a l’EABT

Els resultats de l’estudi permetran avaluar com assolir produccions de gran qualitat amb mínim impacte. Foto: Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries

L’anàlisi permetrà plantejar millores en els cultius del tomàquet i l’enciam

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries obre un estudi per calcular la petjada ambiental actual de l’horta a la Baixa Tordera i plantejar millores amb l’objectiu d’assolir un standard de qualitat molt per sobre d’altres zones de producció d’horta. Aquest monogràfic, inclòs al programa de Sostenibilitat en Biosistemes del centre, permetrà als agricultors que se sumin al projecte identificar quins inputs (ús de l’aigua, sòl, fertilització i control de plagues) de la seva horta es poden minimitzar per a assolir un grau de sostenibilitat de  la seva producció per sobre del d’altres espais de producció d’horta. Aquest primer estudi se centra en els cultius de tomàquet i enciam, però es preveu que es pugui ampliar a altres hortalisses de cara al futur.

“Participar en ell recull de dades, independentment de la petjada ambiental, és el primer guany per a l’agricultor”, explica Assumpció Anton, cap del projecte, perquè això els permetrà conèixer el consum exacte de cadascuna de les entrades necessàries del cultiu.

Una vegada s’hagin endreçat les dades recollides, es podran calcular les petjades ambientals i es compararan amb dades de referència d’altres zones de producció per conèixer el rang actual i possibles millores per a situar l’horta de la Baixa Tordera en la millor posició en relació a la sostenibilitat de la producció. 

De la mateixa manera, s’identificaran quins inputs contribueixen en major mesura a la petjada ambiental d’una producció concreta, de manera que es podran plantejar mesures de millora que implicarien una millora de la sostenibilitat, i que sovint coincidiran amb un estalvi de la despesa econòmica.

La metodologia que s’aplica serà la coneguda com “anàlisi de cicle de vida”, que té en compte tota la cadena de producció, en comptes d’enfocar-se només en una part del procés, de manera que s’evitaran externalitzacions de problemes. Així, s’analitzaran fins a 16 categories d’impactes diferents: no només la petjada de carboni o d’aigua sinó altres molt importants també per l’agricultura. 

En l’àmbit acadèmic, aquest estudi servirà també per posar a prova una sèrie de metodologies unificades per la Unió Europea (la iniciativa “Product Environmental Footprint”, PEF) i observar si en passar de la teoria a l’aplicació aquest procediment és eficaç a l’hora de mesurar els resultats que es volen obtenir.

Durant aquest mes de setembre començaran les entrevistes amb els agricultors que vulguin participar-hi, i els resultats finals seran entregats a principis de l’any vinent.

Si sou pagesos, teniu un conreu de tomàquets o enciams i esteu interessats a millorar l’impacte ambiental de les vostres produccions, podeu sol·licitar més informació per a col·laborar amb l’IRTA a través del correu de contacte: ariadna.ballega@irta.cat.

COMPARTIR