Coneixes les varietats d’enciam de l’EABT?

A l’Espai Agrari de la Baixa Tordera es conreen una àmplia diversitat d’enciams, tot seguint el calendari dels productes de temporada. Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona

En general, els enciams destaquen per l’alt volum de vitamines i minerals que contenen les seves fulles

L’enciam és la segona hortalissa més conreada a Catalunya: cada català en consumeix uns set quilograms a l’any.

A l’hora de triar un enciam al mercat, sol convenir fixar-se en el color viu de les seves fulles, que ens indicaran les peces més fresques. També seran més bones les varietats que estiguin en temporada. Pel que fa a la seva conservació, és aconsellable guardar els enciams sense rentar i rentar-los a l’hora de consumir-los per evitar que es facin malbé a causa de la humitat.

Com la majoria de verdures de fulla, aporta molt poques calories i una escassa quantitat d’hidrats de carboni, proteïnes i greixos, però hi destaca el volum de vitamines i minerals.

Enciam trocadero

L’enciam insígnia de l’alt Maresme és de fulla llisa, tova i d’un color verd molt viu i té un gust suau i una textura molt fàcil de digerir. Aquesta hortalissa destaca pel seu alt contingut en vitamines A, grup B i C, així com Omega3, calci i potassi.

Amb aquesta hortalissa, que també trobareu pel nom d’“enciam francès”, podeu fer una amanida boníssima amb fruita vermella (com maduixes o gerds), formatge mozzarella i fruits secs.

Enciam llarg

L’enciam llarg o romà té una textura cruixent deliciosa. Nutricionalment, comparteix els valors de la majoria de varietats d’enciam, amb propietats especialment antioxidants.

Per a fer-ne amanides, podeu barrejar aquest enciam amb productes més tous, com la tonyina o el formatge, que contrastin amb la crocància de la fulla.

Enciam fulla de roure vermella

Rep el seu nom gràcies a la similitud de les seves fulles amb les d’un roure. Les seves fulles són d’un color morat intens, tirant a verd al centre i més enfosquit a les puntes. La seva textura és suau i el seu gust tira cap al dolç.

El seu cultiu és especialment fàcil i accessible a aquells que vulguin començar el seu propi hort a casa: necessita poc espai i no es exigent pel que fa a la llum. En tan sols quatre setmanes després de la plantació ja recollireu un bon enciam de 25 o 30cm d’alçada.

A Catalunya, consumim uns set quilograms d’enciam a l’any per habitant. Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona

Enciam meravella

De l’enciam meravella en podem destacar la presència de provitamina A, betacarotè i vitamines C i E. Les seves fulles formen cabdells densos i tenen un gust intens i dolç, amb una textura molt cruixent.

Escarola

L’escarola no és un enciam, sinó una varietat de l’endívia especialment resistent als climes freds. Les seves fulles dentades amb tiges primes tenen un gust més amarg i fort que les dels enciams.

Pel que fa als seus valors nutricionals, la Fundació Espanyola de Nutrició ha identificat aquesta hortalissa com la més rica en vitamina C i algunes de les del grup B. Així mateix, també se’n pot destacar l’elevada presència de vitamina K i potassi.

COMPARTIR