Explorem el sector de la producció de plàntula de la mà de Planters Casas

El planter és un sector vital per al funcionament de l’horta ben present a l’EABT. Foto: Planters Casas
El planter és un sector vital per al funcionament de l’horta ben present a l’EABT. Foto: Planters Casas

Es tracta d’una peça clau per al funcionament de l’horta i la seguretat alimentària

En horticultura, un planter és una sembra que es fa amb l’objectiu de fer brotar plantes que posteriorment seran trasplantades quan adquireixin un cert desenvolupament. Es tracta d’un àmbit específic del sector agrari que, de cara al consumidor pot quedar en un segon pla, però que és vital per al funcionament de l’horta, i ben present a l’Espai Agrari Baixa Tordera.

L’empresa Planters Casas s’hi dedica des de 1870 a Palafolls, on tenen una finca de 35.000 m2, amb una capacitat per a 30 milions de plantes. Hem parlat amb Felip Casas, cinquena generació d’una nissaga dedicada al planter d’horta, per a conèixer aquest sector des de dins.

Aquesta empresa produeix el planter i el subministra de manera directa al pagès, fomentant l’agricultura de proximitat “per la seguretat alimentària, l’economia de la pagesia local, la consciència social i, principalment, pel futur del sector agrari”, tal com explica Casas.

El mateix Felip afirma que, l’empresa del planter és clau per a “garantir una seguretat agronòmica” i evitar “importants pèrdues econòmiques” per a la pagesia, fet que per a realitzar correctament la germinació de les llavors i assegurar el seu creixement, és necessari comptar amb una infraestructura i unes condicions específiques diferents de les de les finques de conreu d’horta.

A Planters Casas, fa anys que duen a terme projectes constants de recerca, desenvolupament i innovació per al sector. Actualment, tenen en marxa nous protocols nutricionals, que, dins del marc del sistema propi de gestió ambiental, aviat “provocaran una important minimització dels tractaments fitosanitaris, comportant una major seguretat alimentària i sanitat mediambiental”, segons ha anunciat el propietari de l’empresa.

Planters Casas té una capacitat de producció per a més de 30 milions de plàntules. Foto: Planters Casas
Planters Casas té una capacitat de producció per a més de 30 milions de plàntules. Foto: Planters Casas

Un altre exemple de la recerca continuada és la marca EmpeltCAT, propietat de Planters Casas, que fa més de 18 anys que garanteix la qualitat i sanitat de la plàntula empeltada. Aquesta tècnica, apunta Casas, “redueix significativament els tractaments fitosanitaris” que haurà de fer el productor, mentre que “aporta més vigor a la planta, augmenta considerablement el cicle natural de la planta i afavoreix la productivitat i el calibre del fruit”.

A més, cal destacar que entre el 10 i el 15% de la finca està dedicada a la producció de plàntula ecològica, certificada pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, en un substrat verge i amb un creixement lliure de productes fitosanitaris, que són substituïts per aportacions de nutrients i micronutrients d’origen orgànic.

COMPARTIR