En Sergi Carbó treballa de costat amb el seu pare a la granja familiar Can Pinell de Tordera
Fa ja unes quantes generacions que els Carbó es dediquen a la ramaderia en una explotació familiar a Tordera: Can Pinell. En Sergi, de només 25 anys, ha estat la darrera incorporació a aquesta nissaga de grangers i hem parlat amb ell per conèixer de més a prop com treballa aquesta nova generació de lleters.
On comença la història de la granja Can Pinell?
Com a totes les cases de pagès, abans hi havia molts animals: pollastres, conills, xais, porcs, vaques… Els meus avis van decidir anar augmentant la dimensió de l’explotació de vaques i ara fa uns quaranta anys van arribar a munyir-ne 20, que en aquell moment era una quantitat bastant gran, i, inclús, van incorporar els primers pots de buit i van deixar de munyir a mà.
I com segueix fins avui en dia?
En aquell moment, el meu pare va agafar el relleu, va incrementar el nombre de vaques munyides fins a 70 i va construir nous coberts i una sala de munyir. L’any 2021 m’hi vaig incorporar jo i vam muntar un robot de munyida.
Ara tens 25 anys, què t’ha impulsat a dedicar-te a la producció de llet?
És la feina que a mi m’agrada. Vaig estudiar el grau en enginyeria agroalimentària, he estat uns anys treballant fora de casa i el que vaig veure és que el que realment m’agradava a mi era la cura de les vaques, la feina del camp, el fet de no dependre de ningú més, és a dir, ser l’amo de les teves decisions. Soc autònom, treballo braç a braç amb el meu pare i m’estimo això més que les feines que he anat provant durant tot aquest temps.
No hi ha gaires ramaders de la teva generació…
Em sap greu que no ens hi puguem guanyar la vida millor, fet que ha portat que molta part dels joves que han crescut en explotacions ramaderes no hagin volgut continuar amb el negoci familiar.
Sou una granja de llet convencional?
No som la norma. El sector s’ha industrialitzat i s’ha massificat molt… Aquí, a casa, continuem amb un format molt petit, som de les explotacions més menudes d’arreu de Catalunya, i estic orgullós del tracte que tenim amb els nostres animals, de no apretar-los… Em considero una explotació bastant artesana dins el normal d’avui en dia, sense ser ecològica.
Per què no sou una explotació ecològica?
Per fer la transformació necessites estar tres anys alimentant les vaques i treballant la terra de manera ecològica, abans de poder posar-ho a l’etiqueta. Això comporta unes despeses més elevades i unes produccions habitualment més baixes. No hem pogut afrontar aquesta situació en què durant tres anys tindríem pèrdues.
Quantes vaques teniu?
Tenim unes 70 vaques en munyida, de mitjana. Això vol dir que tenim entre 120 i 130 animals, si hi sumem les vaques adultes que estan en parada de producció i els animals joves.
Quin és el cicle de vida de les vaques de Can Pinell?
Tots els nostres animals són nascuts a la granja. Els alimentem durant uns dos anys, moment en què fan el primer part i comencen a produir llet durant deu o onze mesos. Acabat aquest temps, les deixem reposar dos mesos abans del següent part, quan torna a començar el cicle de producció lletera. A la nostra explotació, l’esperança de vida està al voltant dels vuit anys, la qual és una mica elevada pel que és la mitjana del sector.
Quina importància li doneu al benestar dels vostres animals?
Cal entendre que la qualitat de la producció d’una vaca no només depèn de la bona genètica de l’animal o l’alimentació que li donem, sinó que també hem de procurar que la vaca estigui confortable, tingui menys estrès… com millor estigui ella, més produirà.
I com vetlleu per aquest confort de les vaques?
Els donem una alimentació que elles trobin bona, cada dia se’ls fa un llit de palla a l’estabulació on dormen, tenen rascadors, ventiladors per l’estiu… Nosaltres som els primers interessats en el fet que les vaques estiguin bé perquè assumeixin el potencial que realment tenen.
Com distribuïu la vostra llet?
No realitzem venda directa, ja que la pasteurització, la transformació i els permisos relacionats comporten unes inversions molt altes. La nostra llet és recollida i processada per la cooperativa La Lletera de Campllong, de la qual som un dels quaranta socis. Fa cosa d’un any vam engegar una marca pròpia, que duu el mateix nom que la cooperativa, sota la que es comercialitza la meitat de la producció. L’altra part de llet es ven per a l’etiqueta “Hacendado” de Mercadona.
Quins beneficis us aporta formar part de la cooperativa?
Les cooperatives de granges de boví de llet agrupen la major part de les explotacions catalanes; d’aquesta manera, agrupem molta més producció i tenim més pes del que podríem arribar a tenir cada explotació individualment, de cara a negociar els preus i les condicions dels contractes de compra de llet per part de les indústries.
Podeu comprar la llet de La Lletera Campllong als següents establiments:
Palafolls: La Botiga de la Cooperativa La Conca de la Tordera
Santa Susanna: Agrocentre Santa Susanna
Tordera: Cooperativa Agrària La Baixa Tordera, Fruites Diaz, Roca Begudes