Li donem una volta maresmenca al típic plat italià
Al desembre us proposem posar-nos creatius amb un dels productes més esperats de la temporada: la carxofa! És, gastronòmicament, molt més versàtil del que pensem i en aquesta ocasió us portem una adaptació de la lasanya que ens permet fer de la carxofa el protagonista d’aquest clàssic italià!
Ingredients:
- 10 carxofes netes i tallades a rodanxes fines
- 200gr. de ceba picada
- 50gr. de tomàquet fregit
- 10 làmines de pasta per a lasanya
- 100ml. de brou de verdures
- Mig got de vi blanc
- 2 fulles de llorer
- 500gr. de beixamel (per a l’opció vegana: feu la salsa amb margarina i llet vegetal)
- 150gr. de formatge ratllat (per a l’opció vegana: coliflor ratllada)
- Oli d’oliva verge extra
- Sal i pebre
Escalfeu la ceba en una cassola amb l’oli d’oliva i les fulles de llorer, quan estigui daurada, afegiu-hi les carxofes i salpebreu al vostre gust. Una vegada cuites, integrem el tomàquet fregit i deixem cuinar 5 minuts a foc mitjà. A continuació, hi posem el vi, pugem la intensitat de la flama al màxim i afegim el brou, quan l’alcohol s’hagi evaporat. Tapem la cassola i ho deixem cuinar durant uns 15 minuts, fins que les carxofes quedin ben tendres.
De mentre, hidratem les làmines de pasta en aigua calenta i les guardem entre draps lleugerament humits perquè no s’enganxin entre si.
Per a fer el muntatge de la lasanya, posarem, en una safata de forn, una capa fina de beixamel, una de pasta i una altra del guisat de carxofes que hem elaborat. Repetirem successivament fins que no ens quedin làmines ni carxofes. Finalment, cobrim la lasanya amb una capa final de beixamel i hi empolvorarem el formatge ratllat.
Enfornem la nostra lasanya a 180 graus durant uns 20 o 25 minuts, fins que la superfície estigui ben gratinada!