Recepta de temporada: Lasanya de carxofes

Adaptem la clàssica lasanya italiana amb un dels productes estrella de la temporada: la carxofa! Foto: Banc d’imatges
Adaptem la clàssica lasanya italiana amb un dels productes estrella de la temporada: la carxofa! Foto: Banc d’imatges

Li donem una volta maresmenca al típic plat italià

Al desembre us proposem posar-nos creatius amb un dels productes més esperats de la temporada: la carxofa! És, gastronòmicament, molt més versàtil del que pensem i en aquesta ocasió us portem una adaptació de la lasanya que ens permet fer de la carxofa el protagonista d’aquest clàssic italià!

Ingredients:

  • 10 carxofes netes i tallades a rodanxes fines
  • 200gr. de ceba picada
  • 50gr. de tomàquet fregit
  • 10 làmines de pasta per a lasanya
  • 100ml. de brou de verdures
  • Mig got de vi blanc
  • 2 fulles de llorer
  • 500gr. de beixamel (per a l’opció vegana: feu la salsa amb margarina i llet vegetal)
  • 150gr. de formatge ratllat (per a l’opció vegana: coliflor ratllada)
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre

Escalfeu la ceba en una cassola amb l’oli d’oliva i les fulles de llorer, quan estigui daurada, afegiu-hi les carxofes i salpebreu al vostre gust. Una vegada cuites, integrem el tomàquet fregit i deixem cuinar 5 minuts a foc mitjà. A continuació, hi posem el vi, pugem la intensitat de la flama al màxim i afegim el brou, quan l’alcohol s’hagi evaporat. Tapem la cassola i ho deixem cuinar durant uns 15 minuts, fins que les carxofes quedin ben tendres.

De mentre, hidratem les làmines de pasta en aigua calenta i les guardem entre draps lleugerament humits perquè no s’enganxin entre si.

Per a fer el muntatge de la lasanya, posarem, en una safata de forn, una capa fina de beixamel, una de pasta i una altra del guisat de carxofes que hem elaborat. Repetirem successivament fins que no ens quedin làmines ni carxofes. Finalment, cobrim la lasanya amb una capa final de beixamel i hi empolvorarem el formatge ratllat.

Enfornem la nostra lasanya a 180 graus durant uns 20 o 25 minuts, fins que la superfície estigui ben gratinada!

COMPARTIR