Impulsant la sostenibilitat agrícola: Investigacions de l’IRTA a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

Investigacions de l'IRTA a l'Espai Agrari de la Baixa Tordera
Investigacions de l'IRTA a l'Espai Agrari de la Baixa Tordera

L’IRTA ha liderat diverses investigacions durant l’any 2023 a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, fruit de la col·laboració amb la Diputació de Barcelona.

L’IRTA (L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) s’ha encarregat de millorar la sostenibilitat i la productivitat dels terrenys agrícoles, amb un especial enfocament en la conservació del sòl i la promoció de la biodiversitat útil per la pagesia.

A l’Espai Agrari de la Baixa Tordera han realitzat les següents actuacions: 

Investigació de l’estat de salut del sòl:

Han dut a terme una exhaustiva avaluació de la qualitat dels sòls, amb especial enfocament en el maneig de la fertilització orgànica. Els resultats, basats en mostres de diferents èpoques de l’any, han proporcionat una visió detallada de l’evolució dels fongs totals i fongs micorrízics, utilitzant tecnologies de qPCR, que permeten estimar la vida i estat de salut dels sòls i que té efecte positiu en els conreus.

Investigació de la biodiversitat i la fauna auxiliar útil per l’agricultura en els marges florals:

Han analitzat l’evolució de les poblacions de mírids depredadors de plagues en marges de plantes de calèndula i Ballota hirsuta al llarg de l’any, amb diferents mostreigs. A més, han estudiat el comportament agronòmic associat a mantenir els marges de B. hirsuta, amb l’objectiu de promoure la biodiversitat i l’equilibri ecològic.

Refugis naturals per a la biodiversitat funcional:

S’ha elaborat un llistat d’insectes beneficiosos per al control biològic de plagues, presents a la vegetació de les rieres de l’Espai Agrari. Aquests resultats poden servir com a base per continuar explorant la relació entre la biodiversitat funcional i els refugis naturals.

Les investigacions en curs i les futures propostes per a l’any 2024 presenten una visió prometedora per avançar en la millora contínua per abraçar pràctiques innovadores i sostenibles que beneficiaran tant els pagesos, els resultats dels quals els arriben a través de les Associacions de Defensa Vegetal que els assessoren, com també al conjunt de la ciutadania.

COMPARTIR