La Castanyada: És temps de moniatos!

El moniato és un dels aliments típics associats a la festivitat de la Castanyada. Foto: Banc d’imatges

Una gran alternativa a la patata a l’hora de fer panellets, de la qual en podem aprofitar els sucres naturals

La Castanyada és una festivitat típica dels Països Catalans que se celebra, associada al dia de Tots Sants, entre el 31 d’octubre i l’1 de novembre. Es va originar durant el segle XVIII i deriva dels antics àpats funeraris, un acte simbòlic en què s’entrava en comunió amb les ànimes dels avantpassats: alhora que es torraven les castanyes es resaven les tres parts del rosari pels difunts de la família. Actualment, aquesta festa és una trobada alegra i familiar associada a diversos aliments típics de la temporada de tardor: els panellets, les castanyes torrades, el moniato al forn i el moscatell.

El moniato és un dels productes de temporada presents a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. Es tracta d’un tubercle amb una gran aportació energètica, que ens aporta els nutrients que el nostre cos necessita durant els mesos de tardor i hivern. Tot i el seu gust dolç, el tipus de glucosa que conté és d’absorció lenta, fet que evita les pujades brusques d’insulina.

El seu color ataronjat és proporcionat pels betacarotens de la provitamina A, un nutrient que el moniato conté en una molt alta concentració, tanta, que cent grams d’aquest producte cobreixen l’aportació diària que requereix un adult. També en destaca el contingut de vitamines B1, B2, B5, B6 i C, així com manganès, potassi, coure i ferro.

A la cuina, és un producte tan versàtil com la patata; tot i que no sempre el tinguem tan present, li’n podem donar les mateixes aplicacions: fregit, al forn, bullit, en puré, farcit i, inclús, com a postres! De fet, durant la castanyada, el moniato el podem substituir per la patata a l’hora de fer panellets, en aquest cas, també es recomanaria reduir la quantitat de sucre, tot aprofitant els elements naturals del tubercle!

COMPARTIR