La recuperació de varietats locals de mongeta a la Cooperativa Agrària de la Baixa Tordera

Jordi Torres - Gerent Coop Agrària Tordera

Parlem amb Jordi Torres, el gerent de la Cooperativa Agrària de Tordera sobre les varietats locals de mongeta.

Quines son les varietats de mongeta més genuïnes de l’espai agrari de la Baixa Tordera?

La més reconeguda a nivell popular i gastronòmic és el fesol del ganxet, que actualment està dins la DOP Mongeta del Ganxet. De tota manera, tenim moltes més varietats, que a nivell culinari son tan o més bones.

A banda del fesol del ganxet, les varietats més apreciades i plantades a l’Espai Agrari de la Baixa Tordera son el fesol del genoll de Crist, els fesols del bitxo, els de la floreta, del sastre, de la neu, els fesols menuts de l’ull ros, els del carai i els fesols d’or i plata.

Digues un avantatge i un inconvenient d’aquestes varietats.

La majoria d’aquests fesols nomes es conreen a Tordera, Malgrat, Palafolls i Blanes. Per tant, tenim un producte d’alta qualitat i exclusiu.

Els desavantatges són els alts costos de producció i la globalització. 

Amb quines altres varietats han hagut de competir els últims temps?

No tenim una competència directa. S’han fet proves a diferents parts de la península i per temes climatològics i per les característiques de la terra les mateixes llegums no han tingut producció, o han sortit productes de molt baixa qualitat.

Hi ha alguna varietat que, pel motiu que sigui, s’hagi perdut completament? 

Segurament n’hi ha vàries, però hem fet un gran esforç per comercialitzar i recuperar varietats tradicionals, i donar-les-hi el reconeixement que es mereixen. 

Hi ha prou sensibilització entre els consumidors per apreciar l’esforç que feu en la recuperació de les varietats locals? 

La veritat és que falta molta sensibilització entre els consumidors, hi ha molta feina per fer…

El cultiu de mongeta a la Baixa Tordera s’ha anat introduint a les rotacions del cereal, o son més comunes a les zones de regadiu? 

Tradicionalment aquí es fan després d’un cultiu de cereal de secà, tot i que el fesol es rega.

Per què els fesols tenen tant valor nutricional?

Perquè contenen hidrats de carboni, proteïnes, fibra i son baixos en greix. Tenen un gran poder energètic, que els fa ideals per a persones amb treballs físics o en època de creixement. Tenen un alt contingut en àcid fòlic i són llegums que no contenen substàncies que generen intoleràncies com el gluten. A més, ajuden a rebaixar el colesterol, milloren el trànsit intestinal i son bons per a persones diabètiques.

Hi ha molta tradició culinària a la zona, amb receptaris específics de mongetes?

Aquí n’hi ha molta de tradició a la cuina, ja que el fesol era un dels aliments que hi havia a les masies del poble i es cuinaven molt sovint; abans no existia la varietat d’aliments que tenim avui en dia, i això ha fet que trobem fesols en moltes receptes.

COMPARTIR