Una ramaderia com la que feien els avis i àvies de Tordera

Les vaques llemosines de Mas Freixes pasturen lliurement per la finca. Foto: Patxi Uriz | Diputació de Barcelona

Mas Freixes: Ramaderia extensiva ecològica i de venda directa de vedella llemosina

Mas Freixes, la ramaderia de Jordi Torres a Tordera, és una ramaderia com les de tota la vida: el ramat de 30 vaques llemosines pastura lliurement pels camps, prats i boscos de la finca, on neixen les vedelles, que s’alimenten exclusivament de la llet de la seva mare durant més de sis mesos. Aquesta manera de fer, respectuosa amb el medi ambient i el benestar animal, no és cap innovació, tal com diu el mateix propietari: “entenem la ramaderia com ho feien els avis i àvies de Tordera”.

Es tracta d’un sistema de ramaderia extensiva ecològica i de venda directa. El ramat d’en Jordi és un circuit tancat, és a dir, tots els animals engreixats a la seva granja han nascut allà i la seva carn es ven directament a la finca de Tordera, sense intermediaris. Sobre aquest tema, explica, que només es sacrifica un animal quan tenen prou comandes, de manera que no se’n pugui desaprofitar cap part.

Les vedelles de Jordi Torres creixen a l’aire lliure, amb aliments ecològics i sense hormonació, el que, afirma, els permet obtenir “una carn més gustosa que ens fa gaudir de l’autèntic sabor de la vedella”.

I, pel que fa al medi ambient, es tracta d’un sistema més respectuós? En Jordi no ho dubta: “som més sostenibles i conscients amb el territori”. A diferència de la ramaderia intensiva, a Mas Freixes només tenen la quantitat d’animals que la seva extensió pot aguantar, de manera que tenen la capacitat de produir el seu propi aliment i una millor gestió dels fems i els nitrats. Així doncs, la pastura del ramat a l’entorn suposa una simbiosi amb el medi ambient, fet que és una ajuda en els treballs de neteja de boscos i camps.

Aquest és el futur per a mantenir el territori amb una ramaderia sostenible que permeti la sobirania alimentària del país”, explica en Jordi convençut. I no és l’únic que pensa així, els seus clients valoren molt positivament l’accés a una carn de proximitat.

COMPARTIR