Veganuary: Fer-se vegà una vegada a l’any

El veganisme rebutja qualsevol ús dels animals com a bé de consum. Foto: Banc d’Imatges

Més de mig milió de persones arreu del món participen d’aquest moviment mundial cada gener

Provaríeu l’estil de vida vegà durant un mes a l’any? Això és el que proposa el moviment veganuary que, nascut l’any 2014 al Regne Unit, ja s’ha estès per tot el món, amb la participació de més de 625.000 persones de més de 200 països i territoris durant l’edició de 2022.

Parlem de veganisme quan ens referim al rebuig conscient de l’ús de productes d’origen animal, com una filosofia que refusa la concepció dels animals com un bé de consum. Dins dels seus fonaments hi trobem diferents pràctiques per a l’exclusió de tots els productes d’origen animal de la dieta (carn, peix, llet, ous, mel, marisc…), de la moda (cuir, llana, seda, pells…) i de la cosmètica (productes que continguin elements animals o que hagin estat testats en aquests), així com el rebuig de l’ús d’animals a espais com els zoos, els aquaris, els circs, els espectacles en general (com els toros) o els rituals (sacrificis o ofrenes) i la caça i la pesca recreatives.

El veganisme es diferencia del vegetarianisme en el fet que el segon se centra específicament a l’àmbit de l’alimentació, rebutjant allò que impliqui la mort d’un animal, però sí que contempla incloure en la dieta altres productes com la llet, els ous i la mel i pot esdevenir menys activista respecte de les altres pràctiques que promou el veganisme.

Seguint aquestes línies, el moviment veganuary anima a la població a provar l’estil de vida vegà durant el mes de gener, amb la missió d’inspirar i animar a les persones a dur a terme un canvi real; alhora que demostrar que la transició al veganisme pot ser molt més senzilla del que pugui semblar de lluny, recordar els seus beneficis i aportar solucions a les dificultats.

Beneficis del veganisme

Un estil de vida vegà o la reducció del consum de productes d’origen animal aporta nombrosos beneficis per a la nostra salut, però també per al medi ambient i, sobretot, els animals que es convertiran en un producte de consum.

Pel que fa a la salut, una dieta basada en els vegetals conté uns nivells de greixos més controlats, fet que redueix el colesterol i ajuda a reduir el risc de patir altres malalties cardiovasculars i metabòliques com la diabetis de tipus II. Així mateix, les aportacions de fibra són més elevades, millorant el trànsit intestinal i reduint el pes de les digestions, alhora que obtenim un ventall molt ampli de vitamines, minerals i altres nutrients. Per aquests motius, i altres arguments basats en l’evidència científica, l’Organització Mundial de la Salut recomana la reducció significativa del consum de carn i la priorització, a les nostres dietes, dels productes d’origen vegetal.

El veganisme també és molt beneficiós per a la protecció del medi ambient: produir un quilogram de carn consumeix més aigua que dutxar-se cada dia durant un any (aproximadament 20.500 litres i 19.300, respectivament), de manera que la nostra contribució a l’estalvi d’aigua pot ser molt més significativa deixant de menjar carn durant uns dies que apagant l’aixeta mentre ens rentem les dents. De la mateixa manera, es calcula que un estil de vida vegà suposa un estalvi del 70% de les emissions de C02 a l’atmosfera.

Lema vegà sobre un senyal de tràfic: ‘Para de menjar animals’. Foto: Banc d’Imatges

La famosa vitamina B12

La manca de vitamina B12 és una de les pors més habituals a l’hora de plantejar-se provar o iniciar un estil de vida vegà.

També anomenada “cobalamina”, la vitamina B12 és, estructuralment parlant, la més complexa de totes les que necessita de manera essencial el cos humà per al seu correcte funcionament, fet que l’emprem en el desenvolupament de les funcions del cervell i el sistema nerviós, així com en la formació de la sang i diverses proteïnes.

Es tracta d’una vitamina que només és produïda durant el procés de fermentació de determinats bacteris, que els animals herbívors ingesten de la terra i processen al seu sistema digestiu. D’aquesta manera, la forma d’obtenir els nivells de B12 que necessitem per a la nostra salut és menjar animals, especialment rumiants.

Tanmateix, aquesta vitamina és fàcil de generar en un laboratori per a la fabricació de suplements alimentaris que, de fet, ja s’inclouen en molts processats vegetals com les llets de civada i soja o els productes de carn vegana. Així, la ingesta de B12 de persones veganes, vegetarianes o flexiterianes, en l’actualitat, pot situar-se, sense afegir complements externs, a la de la població omnívora.

COMPARTIR