Cap a l’Estratègia Alimentària de la Baixa Tordera

Patxi Uriz - Blanes
Patxi Uriz - Blanes

Construint una estratègia alimentària local per a la Baixa Tordera

Des del passat mes d’octubre l’Espai Agrari de la Baixa Tordera està treballant per l’elaboració de la primera fase de l’Estratègia Alimentària, la Carta Alimentària, una eina de consens, una declaració de principis i d’acords per impulsar una política agroalimentària local.

S’estan conformant les primeres passes per a la construcció d’un sistema alimentari supralocal més just, saludable, sostenible i de proximitat de la mà dels cinc ajuntaments de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera: Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls, Santa Susanna i Tordera i amb la implicació de tècnics municipals. L’objectiu és avançar en la definició del nexe entre l’alimentació i el territori.

La redacció del projecte va a càrrec d’Anna Roca, consultora agroterritorial, professora de Geografia de la Universitat de Girona i coautora, juntament amb Sònia Callau i Josep Montasell, de la publicació “Alimentem Barcelona. Guia pràctica per impulsar estratègies alimentàries locals”.

Per a l’elaboració de la Carta Alimentària de la Baixa Tordera, s’han seguit les següents fases de treball compartit: durant els darrers mesos de 2023 (octubre-desembre) es va desenvolupar la fase exploratòria del sistema agroalimentari a partir de trobades quinzenals amb els tècnics dels consistoris municipals. A partir del gener, una vegada identificats els actors representatius del sistema i la creació d’un grup motor, es va iniciar la fase de participació (a partir de l’enfocament de ciència ciutadana) amb l’activació de 3 blocs d’accions complementaris: tallers de debat oberts, entrevistes de percepció i opinió a persones clau i d’enquestes a la ciutadania.

El grup motor i que conforma el debat intern de la Carta està format per una vintena de persones de procedència i formació diversa i aplega les baules de la cadena de valor agroalimentària i les dimensions de l’ecosistema alimentari: salut, educació, economia, medi i societat. El grup motor es va reunir per primera vegada el 29 de febrer a l’Ajuntament de Palafolls i està prevista una segona trobada de reflexió i discussió el pròxim 18 d’abril. L’objectiu del debat és establir el guió de les prioritats que ha de definir la Carta Alimentària i establir uns compromisos per harmonitzar els diferents projectes que les diferents administracions desenvolupen, fins ara de manera descoordinada, en matèria alimentària. La finalitat és buscar un compromís per articular un sistema agroalimentari més sa, sostenible i equitatiu d’acord amb els punts forts i febles detectats en el sistema agroalimentari. Paral·lelament, s’estan realitzant entrevistes personalitzades a perfils d’activitat que recullen l’heterogeneïtat de la Baixa Tordera (des de productors del sector primari, hortolans i pescadors al teixit comercial alimentari, siguin representants de mercats o punts de venda, responsables de la restauració de grups que presenten vulnerabilitat en matèria alimentària, per posar alguns exemples). Al mateix temps s’ha desenvolupat i distribuït una enquesta en línia per conèixer els hàbits, les preferències i la conscienciació de la ciutadania. Disponible en aquest enllaç.

Vols saber-ne més sobre l’estratègia alimentària? Llegeix aquest article.

COMPARTIR